Mig stämmer den hyfsat på. Jag blir i första hand Miljöpartist, sedan Vänster, därefter Fi och S. Men efter att NT har testat Kommunalråden och jag inventerat min bekantskapskrets av politiker verkar kompassen helt snurrig. Framförallt två partier verkar ha främjats, Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna.
Det känns ganska allvarligt. Självklart förstår de flesta att sådana här kompasser och barometrar inte är direkt vetenskapliga, men de ska ändå ger en indikation. Just nu har 13% av Aftonbladets läsare angett att de röstar som kompassen säger åt dem. Test och kompasser har ju en gloria av opartiskhet över sig, och man kan tycka att ett test i Sveriges största tidningar ska vara mer seriöst än de i Veckorevyn.
Extra märkligt har man viktat när man tagit med Sverigedemokraterna. Trots att jag svarat att invandringen berikar Sverige OCH satt det som en viktig fråga får jag mer poäng hos SD än hos Piratpartiet, efter att jag svarat att jag vill att fildelning för privat bruk avkriminaliseras. Är man helt emot eller för ett partis kärnfråga bör det rimligtvis visa sig.
Tidningarna och media har ett uppdrag att ge den information som medborgare behöver för att göra medvetna demokratiska val. Det är såklart extra viktigt i valtider. Om de gör det börjar jag undra hur det ligger till med deras moraliska kompass.
SD driver fler frågor än invandringen. Läs partiets program så kanske du förstår varför du ligger så nära dem.
SvaraRaderaHur står det till med tidningarnas demokratisyn?
SvaraRaderaGör ett test, men sen när det "visar fel", så bry dig inte om resultatet.
Anledningen till att många får SD är att har en ganska vanlig politik i de flesta frågor, men sticker ut helt i frågor som invandring, Turkiets anslutning till EU osv där de andra partierna helt enkelt inte går i takt med väljarna.
Så testet är helt OK och rättvisande!
De flesta har nog tröttnat på invandringen och de konsekvenser den har fått. Vi kan inte längre stillasittande se på när andra som tror att de vet styr Sverige. Tror att de vet att vi vill ha det på ett visst sätt.
SvaraRaderaDe flesta sympatiserar nog med SD, bara det att de inte vågar säga det högt, då de tror att andra ser ned på dem. Men det gör vi inte. Vi tycker också likadant.
Först och främst vill jag bara ge credit till er Sverigedemokrater. Ni har en helt fantastiskt bra webnärvaro. Ni är alerta och både hittar och är aktiva i frågor som berör er. Vi andra partier har verkligen en del att lära av er när det handlar om att använda internet som en politisk arena.
SvaraRaderaVad det gäller kompassen...
Jag tror att ni kan hålla med om följande. Om man tycker exakt likadant som ett parti i dess kärnfrågor bör det ge ett starkt resultat i ett sådant här test. Samma sak om man tycker precis motsatt det som partiet tycker, eller hur?
När jag gjorde testet svarade jag så positivt som möjligt till invandring, och markerade att det var en särskilt viktig fråga för mig. Samtidigt svarade jag att jag vill att Turkiet blir en medlem av EU (dvs att de arbetar för att uppfylla kraven). Båda dessa är kärnfrågor för SD där jag tycker det exakt motsatta.
Samtidigt röstade jag att jag vill avkriminalisera fildelning och förbjuda avlyssning. Jag håller alltså med Piratpartiet i dess två kärnfrågor. Då är det något märkligt att jag får mer poäng i SD än i PP, eller hur?
Orka debattera mot anonyma bloggare... ha ha.
SvaraRaderaHåller med Mattias både om sds(låter som en könssjukdom) webnärvaro och att deras kärnfråga, skyll allt på invandringen - allt var perfekt på 1910-talet, borde viktas tyngre i undersökningen.
SvaraRaderaÄrligt talat undrar jag om de inte bara förväxlat SD och PP i testet.
SvaraRaderaHej Mattias och er andra!
SvaraRaderaKompassen har problem med viktningen av svaren, precis som du noterar. Att vara mycket positiv till invandring borde vara av en riktigt rejäl negativ vikt på SD-vågen, men det blir istället inte mera motsägelsefullt än att vara rejält emot privata sjukförsäkringar och Folkpartist.
Dessutom är det svårare att komma nära vissa partier än andra, och PP går inte att komma i närheten av över huvud taget. Det beror på hur sammanvägningen görs i kompassen; man räknar summor istället för avvikelser.
Det finns en ganska omfattande diskussion kring "koden" för kompassen som jag drog fram, och PP:s Mikael Nilsson satte ihop en alternativ kompass som mäter avvikelse istället.
Men det är fortfarande bara ja eller nej i en specifik uppsättning sakfrågor den mäter. Minst lika viktigt när man ska rösta är frågornas varför och hur, men det provas inte. Inte heller om partier är trovärdiga i vad de säger att de vill göra.
De enda som inte är kritiska mot utformningen är SD. Till och med de som gjort kompassen säger att den är ett slags leksak.